Online gamen

Iedereen kent het fenomeen, online gamen. Vele doen het met gekochte titels als battlefield, Half Life 2 enz, maar er is ook een andere soort online gaming, de tekst-browser base online games. Deze online games staan beter bekent als

Massive Multi Player Online Games, kortgezegd MMPOG.
Al een aantal jaren ben ik actief bezig met verschillende online games. Heb ook al van alles geprobeerd. Het begon natuurlijk zoals vele met de moeder der online games:
Planetarion
Je hebt een planeet, bouwt er wat mijnen op, fabrieken en gaat daarna aan je vloot werken. Na een flinke vloot klaar te hebben stuur je die naar een andere planeet om daar dood en verderf te zaaien. Of anderen zijn je voor en jou planeet wordt het slachtveld.

Na deze game een tijdje gespeeld te hebben gaat je oog uit naar nieuwe games. Vooral doordat planetarion een betaalde MMOG wordt ga je nog sneller op zoek en kom je uit bij kloons van Planetarion.
Starsphere
Dit is zo'n kloon. De essentie is hetzelfde, het aantal spelers is een stuk minder, maar de politiek is er niet minder op. Inmiddels was ik lid geworden van TFD (http://www.fryingdutch.net) en kon in een grote alliance de strijd aangaan. Toch bleef dit spel niet boeien, mede door wat tijdgebrek was de lol er al snel van af.

Bushtarion
Dit is in feite ook een kloon, maar geeft toch een andere dimensie en blijft eigenlijk nog steeds boeien, waarom ik weet het niet. Misschien is het wel de onnozele opzet van het spel.
Je bent de eigenaar van een grote kwekerij in Bomen,struiken, bloemen en gras. Deze staan op hectares rond je bedrijf. Door personeel in te huren kun je zaden oogsten en deze zaden kun je dan laten groeien om nieuwe bomen, struiken, bloemen en gras te krijgen. Eenmaal volgroeid kun je de hectares voller zetten. Staan de hectares vol, dan kun je de overige zooi verkopen voor geld. Hier eindigt het saaie en broodnodige broodwinning gedeelte, want geld is macht. En voor geld koop je nieuwe hectares, meer personeel om te oogsten en te planten en natuurlijk voor het fun gedeelte, je eigen beveiliging. Want je hectares kunnen gestolen worden door concurrerende bedrijven en daar wil je je natuurlijk tegen wapenen, dus ga je bescherming aanschaffen, maar ook een gezellige groep jongelui die voor jou juist hectares gaat binnenhalen. Om deze groep wat beter bewapend te krijgen kun je ontwikkelen en kun je op een gegeven moment robotische T-rexen aanschaffen, maar ook apache helikopters.
Hilarisch om daarmee dus je tegenstander een paar landjes te ontfutselen.

Hattrick
Nu hoor je van bekenden wel eens wat anders leuks in online games en daar ben ik een paar weken geleden achtergekomen. Namelijk in de vorm van het spel Hattrick. Een rasecht voetbalmanagementspel dat, omdat het op het internet is, over de hele wereld gespeeld wordt. Je wordt ingedeeld in een bepaalde competitie en speelt daar elke zondag een wedstrijd. Daarnaast kun je op woensdag een vriendschappelijke wedstrijd spelen tegen wie je maar wilt. Je krijgt een bepaald budget, kunt spelers kopen/verkopen, spelers trainen en spelers promoten vanuit je jeugdopleiding.

Dit is even kort de spellen die ik online regelmaat speel of gespeeld heb, laat in de reactie maar eens horen of je nog meer leuke games weet, want ik denk dat er misschien nog wel leuke games te vinden zijn. Een compleet overzicht van wat er is op dit gebied: www.mpogd.com

Ps. gedrochten heb ik ook geprobeerd, als www.mechg.com, www.tycoononline.nu, www.hostile-territories.com



sander
sander (URL) - 29-03-’05 14:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.